Βραχύς χαλινός

Βραχύς χαλινός

Βραχύς χαλινός

Φίμωση πέους είναι η κατάσταση κατά την οποία η ακροποσθία, το τμήμα δηλαδή του δέρματος το οποίο καλύπτει τη βάλανο του πέους είναι στενό ή έχει κλείσει αφήνοντας ένα μικρό πέρασμα για να βγαίνουν τα ούρα.
Αυτό έχει ως συνέπεια να μη μπορεί να τραβηχτεί προς τα πίσω, ώστε να αποκαλύπτεται πλήρως η βάλανος όταν το πέος βρίσκεται τόσο σε χάλαση όσο και σε στύση.
Η φίμωση είναι είτε συγγενής είτε επίκτητη και μπορεί να προκληθεί από  χρόνιες φλεγμονές στη βάλανο και στην ακροποσθία (βαλανοποσθίτιδα), από σακχαρώδη διαβήτη ή από τραυματισμό κατά τη σεξουαλική πράξη.
Η παραφίμωση είναι μια σοβαρή, επείγουσα επιπλοκή της φίμωσης και οφείλεται  στην βίαιη έλξη της ακροποσθίας στην βαλανοποσθική αύλακα και  τον  επί μακρόν στραγγαλισμό του πέους επειδή δεν μπορεί να επανέλθει στην αρχική της θέση λόγω του στενού στομίου της.
Η κατάσταση αυτή  δημιουργεί μια δακτυλιοειδή περίσφιξη στο πέος η οποία εμποδίζει τη φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος.
Αν αυτό παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει ισχαιμία και νέκρωσης της περιοχής. Η παραφίμωση πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα από γιατρό.

Βραχύς χαλινός

Η φίμωση μπορεί να προκαλέσει υποτροπιάζουσες φλεγμονές της βαλάνου και της ακροποσθίας, πόνο και δυσχέρεια κατά τη σεξουαλική επαφή, επώδυνη στύση που μπορεί να έχει ως συνέπεια την απώλεια της στύσης (στυτική δυσλειτουργία), τέλεια απόφραξη της βαλάνου που μπορεί να έχει ως συνέπεια ακόμα και την αδυναμία ούρησης, πρόωρη εκσπερμάτιση, επειδή η περιοχή γίνεται πολύ ευαίσθητη, παραφίμωση και τέλος ανάπτυξη καρκίνου του πέους, μακροπρόθεσμα εφ’ όσον δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Η θεραπεία της φίμωσης είναι χειρουργική. Η τροποποιημένη περιτομή είναι η επέμβαση που εφαρμόζεται στην πλειοψηφία των ασθενών με φίμωση.
Αφαιρείται αναίμακτα το παθολογικό δέρμα με ακτίνα λέιζερ και ακολουθεί η πλαστική συρραφή της ακροποσθίας. Συνήθως, γίνεται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο.

Βραχύς χαλινόςΒραχύς χαλινόςΒραχύς χαλινός

Translate »