Λιποαναρρόφηση

Λιποαναρρόφηση

Λιποαναρρόφηση

Η εντοπισμένη συσσώρευση λίπους είναι συχνή δυσμορφία που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες αλλά και άνδρες. Πρόκειται για την εκλεκτική συσσώρευση λίπους σε ορισμένες μόνο περιοχές του σώματος.

Τέτοιες περιοχές στις γυναίκες είναι οι γλουτοί και η έξω επιφάνεια των μηρών, η κοιλιά και η έσω επιφάνεια των γονάτων ενώ στους άνδρες παρατηρείται συχνότερα στην κοιλιακή χώρα και στον τράχηλο.

ΛιποαναρρόφησηΟι ακριβείς αιτίες της εντοπισμένης συσσώρευσης λίπους δεν είναι γνωστές. Εκτός από τις κληρονομικές καταβολές φαίνεται να παίζουν κάποιο ρόλο η διατροφή, η έλλειψη άσκησης, οι ορμονικές ανακατατάξεις και οι εγκυμοσύνες.

Η εντοπισμένη συσσώρευση λίπους δύσκολα αντιμετωπίζεται με δίαιτα, γυμναστική, συσφίξεις ή άλλα «θεραπευτικά» μέσα. Αντιμετωπίζεται μόνο με την απομάκρυνση του λίπους πράγμα που επιτυγχάνει η λιποαναρρόφηση.

Λιποαναρρόφηση ή λιποπλαστική ή λιπογλυπτική είναι η χειρουργική επέμβαση που αφαιρεί το τοπικά συσσωρευμένο λίπος κάτω από το δέρμα ορισμένων περιοχών του σώματος, για κοσμητικούς κυρίως αλλά και για θεραπευτικούς λόγους.

Πρόκειται για τη δημοφιλέστερη επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής σε όλο τον κόσμο. Η φήμη της επέμβασης οφείλεται στο εξαιρετικό της αποτέλεσμα και στην απουσία μετεγχειρητικών ουλών.

Με τη λιποαναρρόφηση ο πλαστικός χειρουργός είναι σε θέση να αναπλάσει ριζικά το περίγραμμα του σώματος, εφαρμόζοντας την τέχνη του γλύπτη σε ζωντανό οργανισμό.

Η λιποαναρρόφηση, υπό τη σημερινή της μορφή, ανακαλύφθηκε το 1982 στη Γαλλία από τον δόκτορα Yves-Gerard Illouz. Η μέθοδος Illouz εφαρμόζεται χωρίς ουσιαστικές αλλαγές εδώ και 25 χρόνια γεγονός που υποδηλώνει την αποτελεσματικότητά της. Το 1985 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η τεχνική των μικρών λιποαναρροφήσεων με τοπική έγχυση αναισθητικών διαλυμάτων ενώ από το 1990 χρησιμοποιούνται υπέρηχοι για την υποβοήθηση της αναρρόφησης του λίπους.

Με τη λιποαναρρόφηση επιτυγχάνουμε:

 • Αφαίρεση του εντοπισμένου λίπους από ορισμένες περιοχές του σώματος.
 • Αλλαγή του περιγράμματος του σώματος
 • Προσκόλληση του δέρματος στους υποκείμενους ιστούς υπό ορισμένες προϋποθέσεις (διπλοσάγονο)
 • Αφαίρεση λιπωμάτων
 • Διόρθωση ασυμμετρίας του σώματος
 • Βελτίωση λεμφοιδήματος κάτω άκρων

Η λιποαναρρόφηση δεν επιτυγχάνει:

 • Σύσφιξη του δέρματος
 • Αφαίρεση του χαλαρωμένου δέρματος
 • Απομάκρυνση της κυτταρίτιδας
 • Ανανέωση του γερασμένου δέρματος
 • Απώλεια βάρους και γενικευμένο αδυνάτισμα

Λιποαναρρόφηση

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ

Γενική, επισκλειρίδειος, ενδοφλέβια ή τοπική ανάλογα με την έκταση και την έκταση και την εκτόπιση του τοπικού πάχους

0.5 – 2 ώρες ανάλογα με την έκταση και την εντόπιση του λίπους που αφαιρείται
Μόνο σε περιπτώσεις με αναιμία πουα αφαιρούνται πάνω από 5 λίτρα λίπους
Μετά την 3η ημέρα
Μετά την 30η ημέρα
Μετά την 2η ημέρα σε μικρής έκτασης λιποαναρροφήσης. Μετά την 7η ημέρα σε μεγαλύτερης έκτασης
Ελαστική, πιεστική φόρμα που πιέζει τις περιοχές που αναρροφήθηκαν, για 40 ημέρες. Εφαρμόζεται όλο το 24ωρο τις πρώτες 20 ημέρες και μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας τις επόμενες 20 ημέρες

Μικροσκοπικές 3-5mm, αόρατες ουλές στην περιοχή της αναρρόφησης

Λιποαναρρόφηση

Translate »