Γυναικομαστία

Γυναικομαστία

Γυναικομαστία

Μείωση ή σμίκρυνση μαστών σε άνδρα είναι η χειρουργική επέμβαση που αφαιρεί τους ανδρικούς υπερτροφικούς μαστούς.

Η υπερτροφία των ανδρικών μαστών χαρακτηρίζεται ακόμη με τον όρο γυναικομαστία επειδή, σε υπερτροφίες μεγάλου βαθμού, οι μαστοί του άνδρα μοιάζουν με αυτούς της γυναίκας.

ΓυναικομαστίαΗ υπερτροφία των ανδρικών μαστών εμφανίζεται σε έφηβους αλλά και σε ενήλικες. Τα αίτια που την προκαλούν είναι συχνά ασαφή (ιδιοπαθής υπερτροφία).

Ενοχοποιούνται οι ορμονικές διαταραχές ή οι απότομες ορμονικές αλλαγές στην αναλογία οιστρογόνων / τεστοστερόνης, η υπερευαισθησία των μαζικών αδένων στη δράση ορμονών, οι χρόνιες παθήσεις των νεφρών και του ήπατος, η λήψη ορισμένων φαρμάκων, η κατανάλωση τρ

οφίμων που περιέχουν ορμόνες και η παχυσαρκία.

Η τελευταία προκαλεί συσσώρευση λίπους στους μαστούς που χαρακτηρίζεται ως λιπομαστία ή ψευδογυναικομαστία.

Η υπερτροφία των ανδρικών μαστών συνοδεύεται συχνά από αύξηση του μεγέθους του συμπλέγματος θηλής- άλλως γεγονός που επιδεινώνει τη δυσμορφία.

Η υπερτροφία των μαστών προκαλεί στον άνδρα σοβαρότατα ψυχολογικά προβλήματα, επειδή λανθασμένα συνδέεται με μείωση του ανδρισμού και της σεξουαλικής ικανότητας.

Η διάγνωση και η αντιμετώπιση της υπερτροφίας των ανδρικών μαστών πρέπει να γίνεται αρχικά από ενδοκρινολόγο που θα ερευνήσει τα αίτια και την πιθανή ύπαρξη άλλων παθήσεων.

Η διακοπή λήψης φαρμάκων, η απώλεια βάρους και η θεραπεία ενδεχόμενων ορμονικών διαταραχών είναι πιθανό να εξαλείψει ή να βελτιώσει την υπερτροφία. Αν, παρά τη θεραπεία, η υπερτροφία επιμένει θα χρειαστεί η παρέμβαση του πλαστικού χειρουργού.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ

Γενική

45 λεπτά – 2 ώρες ανάλογα με την τεχνική
Δεν απαιτείται
45 λεπτά – 2 ώρες ανάλογα με την τεχνική
Μετά την 1η ημέρα
Τα ράμματα γύρω από την θηλή αφαιρούνται την 7η ημέρα. Αν υπάρχουν άλλα εξωτερικά ράμματαα αφαιρούνται την 10η-12η ημέρα
Μετά την 40η ημέρα
Μετά την 3η-4η ημέρα
Περίδεση θώρακος με ελαστικός επίδεσμο κατά τα 2 πρώτα 24ωρα. Ελαστική ζώνη για 30-40 ημέρες

Σε 30 ημέρες

Μεγένθυνση μαστών

Translate »