Βοtox

Βοtox

Βοtox

Πρόκειται για χημική ουσία, νευροτοξίνη, που παράγεται από ένα αναερόβιο μικροοργανισμό το clostridium botulinum. Έχει τη δυνατότητα, ενιέμενο μέσα στους μύες να μπλοκάρει τις νευρομυϊκές συνάψεις και να προκαλεί προσωρινή πάρεση.

Το 1982 ανακαλύφθηκε τυχαία, η ευνοϊκή του δράση στις ρυτίδες έκφρασης του προσώπου. Διαπιστώθηκε ότι η αδυναμία σύσπασης των μιμικών μυών του προσώπου, που προκαλείται από την εν λόγω τοξίνη, εμποδίζει την έλξη του δέρματος και το σχηματισμό των ρυτίδων.

ΒοtoxΑυτός είναι ο λόγος που η βοτυλινική τοξίνη είναι αποτελεσματική μόνο κατά των ρυτίδων που προκαλούνται από την υπερδραστηριότητα των μυών του προσώπου και όχι αυτών που οφείλονται στη χαλάρωση και τη λέπτυνση του δέρματος ή στη δράση.

Η δράση του αρχίζει να εκδηλώνεται 24-72 ώρες μετά την ενδομυϊκή έγχυση και φθάνει στο μέγιστο 1-2 εβδομάδες αργότερα.

Διατηρείται αναλλοίωτη περίπου 3 μήνες και στη συνέχεια υποχωρεί σταδιακά, μέχρι τον 7ο-9ο μήνα οπότε εξαφανίζεται.της βαρύτητας.

Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου καταγράφονται η εφαρμογή της χωρίς χειρουργική επέμβαση και αναισθησία, η άμεση επαναφορά στις δραστηριότητες (δεν απαιτείται ανάρρωση) και η αυτόματη επαναφορά στην αρχική κατάσταση, μετά από λίγους μήνες.

Εντούτοις μειονέκτημα της μεθόδου αποτελεί η μικρή διάρκεια δράσης της τοξίνης, γεγονός που επιβάλλει την τακτική επαναχορήγησή της.

Η βοτυλινική τοξίνη ενδύκνειται στην αντιμετώπιση των ρυτίδων έκφρασης του μετώπου, του μεσοφρύου και των ρυτίδων του έξω χείλους του οφθαλμικού κόγχου. Η χρήση της ουσίας στο κάτω ημιμόριο του προσώπου, κυρίως στο στόμα και στον λαιμό, δεν συνιστάται γιατί μπορεί να προκαλέσει λειτουργικές και μορφολογικές επιπλοκές.

Η χρήση της δεν επιτρέπεται σε νευρομυϊκές παθήσεις, σε λήψη φαρμάκων που επηρεάζουν τη νευρομυϊκή μετάδοση, σε κύηση ή προβλεπόμενη κύηση στους επόμενους μήνες και κατά τη διάρκεια λοχείας.

Βοtox

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ

Δεν απαιτείται

15-20 λεπτά
Δεν απαιτείται
Αμέση ανάρρωση
Μετά από 1 24ωρο
δεν υπάρχουν ράμματα
Μετά από 2-3 ώρες
Translate »