Αφαίρεση αιμαγγειωμάτων

Αφαίρεση αιμαγγειωμάτων

Αφαίρεση αιμαγγειωμάτων

Τα αιμαγγειώματα είναι βλάβες που οφείλονται σε συσσώρευση πολλών διευρυμένων αγγείων κάτω από το δέρμα μιας περιοχής.

Τα διευρυμένα αγγεία είναι πλήρη αίματος γεγονός που προσδίδει τη χαρακτηριστική κόκκινη ή βυσσινί χροιά στο υπερκείμενο δέρμα. Πρόκειται για τις γνωστές κόκκινες πλάκες στο πρόσωπο και σε άλλα μέρη του σώματος.

Αφαίρεση αιμαγγειωμάτωνΠοσοστό 10-12% των βρεφών εμφανίζουν αιμαγγειώματα. Από αυτά 30% υπάρχουν από τη γέννηση(συγγενή) και 70% αναπτύσσονται κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής. Δεν φαίνεται να κληρονομούνται.

Τα αιμαγγειώματα είναι καλοήθη και δεν απειλούν τη ζωή. Ενίοτε συνδυάζονται με αιμαγγειώματα των εσωτερικών οργάνων λόγος που επιβάλει πρώιμο σχετικό έλεγχο. Σπάνια προκαλούν αιμορραγία, βλάβες στον οφθαλμό και τοπικές διαταραχές ανάπτυξης που μπορεί να προκαλέσουν ασυμμετρία.

Τα εξογκωμένα μαλακά αιμαγγειώματα υποστρέφουν και εξαφανίζονται σε μεγάλο ποσοστό κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού και για το λόγο αυτό η θεραπεία τους πρέπει να αναβάλλεται.

Αντίθετα τα επίπεδα, ομαλά αιμαγγειώματα δεν εξαφανίζονται και η θεραπεία τους πρέπει να αρχίζει το συντομότερο δυνατό.

Η θεραπεία των επίπεδων αιμαγγειωμάτων βασίζεται στην πρόκληση θρόμβωσης των αγγείων που θα οδηγήσει στην ατροφία και τελικά στην απορρόφηση και την εξαφάνισή τους.

Η θρόμβωση των αγγείων πρέπει να γίνει χωρίς να προκληθεί βλάβη στο υπερκείμενο δέρμα γεγονός που θα προκαλούσε το σχηματισμό αντιαισθητικής ουλής.

Το παλμικό Laser χρωστικής εκπέμπει ειδικό ενισχυμένο φως που απορροφάται αποκλειστικά και μόνο από την αιμοσφαιρίνη, στο εσωτερικό των αγγείων. Με τον τρόπο αυτό προκαλείται θρόμβωση των αγγείων χωρίς να επηρεάζονται οι γύρω ιστοί και το δέρμα.

Ο αριθμός των απαιτούμενων θεραπευτικών συνεδριών εξαρτάται από την έκταση του αιμαγγειώματος. Είναι πιθανό να απαιτηθεί επαναληπτική θεραπεία σε 6-8 μήνες. Η θεραπεία είναι καλά ανεκτή ιδίως με τη χρήση τοπικής αναισθησίας σε μορφή κρέμας.

Αφαίρεση αιμαγγειωμάτων

_ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ

Τοπική

1/2 – 1  ώρα ανάλογα με την έκταση του αιμαγγειώματος
Δεν απαιτείται
Δεν απαιτείται
Δεν απαιτείται
Μετά την 1η ημέρα

Αφαίρεση αιμαγγειωμάτων

Translate »